GROBO BRUŠENJE

Grobo brušenje uporabimo za nož z vidnimi in izrazitimi poškodbami. Za popravilo poškodb na rezilu in za odbite konice priporočamo, da začnete brusiti z granulacijo 220. Za uvodno brušenje povsem topega noža je odličen kamen 400.

BRUŠENJE

Za začetek brušenja nepoškodovanih in redno vzdrževanih nožev lahko uporabite granulacije 800 do 2000. Za osnovno brušenje je najbolje uporabiti kamen z zrnavostjo 1000.

POLIRANJE

Kamni z granulacijo več kot 3000 so primerni za končno, fino brušenje in odstranjevanje igle. Granulacijo prilagajamo glede na vrsto noža in namen njegove uporabe. Vsi, ki si prizadevate za popolnost, lahko posežete tudi po zelo visokih granulacijah, kot sta 10.000 in 12.000. Slednji sta primerni tudi za lastnike britev in orodij za natančno delo.

ODSTRANJEVANJE IGLE

Za zadnji korak brušenja svetujemo uporabo usnjenega traku za poliranje. Pri polirnih usnjenih trakovih je podobno kot pri kamnih – grobost usnjene površine izberemo glede na želeni končni rezultat, kar je še posebej pomembno za natančno zaključno poliranje tankih japonskih rezil in različnih vrst britev. Za osnovno brušenje je dovolj enostranski usnjeni trak, za še boljši rezultat pa se lahko na usnjene trakove nanesejo tudi različne polirne paste, pri čemer je najbolj razširjena zelena pasta Koyo, ki jo uporabljajo v vseh kovačijah po Japonski.

 Več o vodobrusnih kamnih si preberite v prispevku TUKAJ!