Izguba ostrine je naravni cikel vsakega ostrega rezila in slej ko prej bo nož izgubil ostrino in postal top. Vsako rezilo moramo zato brusiti.

Najpogostejši krivci za izgubo ostrine in potrebo po brušenju:

  • Splošna obraba rezila: z vsako normalno uporabo se nož obrablja, znatna obraba se bo videla šele z leti uporabe
  • Zamik in zvijanje rezalnega roba: na  rob rezila ob uporabi deluje veliko sile, zato se lahko rob zvija na eno ali drugo stran, kar je najbolj tipičen način obrabe rezalnega roba, zamik in zvijanje se lahko do določene mere sproti popravlja z uporabo ravnalne brusne palice
  • Krušenje: rob se lahko odkruši ali poči pod pritiskom, predvsem ob stiku s trdimi materiali, mikro odkruški so velik faktor pri degradaciji ostrine
  • Korozija: nože pogosto uporabljamo v mokrem, kislem okolju kuhinje, tudi če se na površini noža obraba ne vidi, korozija vseeno vpliva na ostrino
  • Tehnika rezanja: dobra tehnika rezanja z nožem bo imela velik vpliv na ohranjanje ostrine

Zmožnost držanja ostrine je odvisna od izbire in obdelave materiala iz katerega je rezilo narejeno, seveda pa na to lahko vplivamo tudi z nego in vzdrževanjem rezila in ustreznimi tehnikami rezanja in sekljanja. Kar je odlična novica, saj lahko z nežnim delom in pravilnim vzdrževanjem noža močno podaljšamo čas med posameznimi brušenji rezila in s tem tudi življenjsko dobo svojih nožev!